Att köpa presenter till barn kan vara en utmaning. Särskilt om det inte är sådana som du träffar så ofta. Dina egna barn är det lätt att fråga vad de önskar sig. Men syskonbarn och kompisars barn är ibland svårare. Du vet inte vad de redan har, eller vad de gillar. En grundläggande sak att göra då är givetvis att alltid ge kvittot till föräldrarna så att de kan byta. Ta det inte personligt, utan tänk på att barn precis som vuxna har preferenser. Och det är alltid roligare att se till att de får det de vill ha och har glädje av.

Ta hjälp av internet

En bra början är givetvis att göra en sökning på internet. Se vad som finns och vad som inte finns. Du kan till exempel gå in på en sida med färdiga julklappar & julklappstips för att snabbt kunna klicka hem saker till de flesta du behöver köpa julklappar till. Här hittar du också lite oväntade klappar som inte finns någon annanstans, vilket är väldigt bra. Då minskar risken att någon annan köpt samma. Om föräldrarna har varit smarta har de också lagt upp sina barns önskelistor på internet så att du enkelt kan hitta dem och beställa hem, och helst också markera att du köpt en sak från listan.

En sak med onlinehandel du dock alltid behöver tänka på är frakttiderna. Till skillnad från i en ”vanlig” butik kommer det ta ett tag att få hem produkterna. Så se till att ta höjd för det och beställ i god tid.

Utgå från barnets ålder

En tonåring har andra önskemål och behov än ett nyfött barn. Det kanske kan låta självklart, och det är det också. Men i åldrarna däremellan kan det vara svårt. Något som nästan alltid går hem i åldrarna däremellan är Lego. De har dessutom gjort det så praktiskt att de skriver på förpackningen vilken ålder ett särskilt set är tänkt för.

En sak som utmärker små barn är att de blir glada för det mesta. Men när de blir äldre blir de också mer kräsna. Då kan ett presentkort vara en bra sak att köpa. Det kan vara ett värdebevis som gäller i en leksaksaffär, eller varför inte på bio? Då kan barnet själv få köpa det som det vill ha istället för att du ska tvingas välja och kanske köpa fel.

Köp för en rimlig summa

En annan sak att ha i åtanke när du köper presenter till andras barn är hur mycket pengar som är rimligt att lägga. I de flesta fall är en eller par hundringar en lagom nivå. Tänk på att barnet förmodligen kommer få presenter av sina föräldrar också. Det kan då vara anständigt att låta deras vara ”bäst”. I en situation där ditt barn ska gå på någon annans kalas och du köper presenten är det också så att nivån på vad som är rimligt att köpa sätts från gång till gång. Om du börjar köpa väldigt dyra presenter kommer också andra känna sig tvingade att lägga mer pengar när det är deras tur att handla.