En barnvagn är något familjer med småbarn behöver. Det är dessutom ett köp som är bland de dyraste för alla nyblivna föräldrar. På grund av detta är det väldigt viktigt att du vet vad du behöver för typ av vagn samt hur du hittar den rätta. Här har vi därför samlat några tips på vad du bör tänka på inför ditt barnvagnsköp.

Börja med att utgå från din familjs behov

Utbudet av barnvagnar är väldigt stort, det finns en rad olika modeller i alla möjliga färger och storlekar. Tillverkarna av barnvagnar kommer dessutom på nya intressanta funktioner hela tiden som de vill att alla nyblivna föräldrar ska fastna för. Funktioner som de känner att de verkligen måste ha. Ju mer avancerad barnvagn du vill ha desto mer får du räkna med att den kostar. På grund av detta finns det en chans att butikspersonalen kommer att försöka få dig att köpa en av de mer avancerade modellerna. Det är därför viktigt att du först tänker efter på vad din familj har för typ av behov och vilka funktioner som är de viktigaste. Bor din familj ute på landet eller i stan? Reser ni regelbundet med kollektivtrafiken eller går ni på längre promenader? Storleken på vagnen kan vara en väldigt viktig aspekt att tänka på. Om ni har bil kan bilens storlek vara avgörande för hur stor vagn ni kan köpa. Barnvagnen måste nämligen rymmas i bilen.

Skulle ni bo i en lägenhet eller annat hus som har hiss måste ni se till att barnvagnen ryms i hissen. Samma sak gäller för dörröppningar.

När det kommer till barnvagnar går det många trender, och en barnvagn har blivit lite av småbarnsfamiljers statussymbol. Det finns ett begrepp som heter ”barnvagnsnobbism” oh det syftar på att föräldrar ofta köper de dyrare vagnarna endast för att kunna skryta. Gör inte detta, köp en vagn endast för dig och din familj. Det är viktigt att ni trivs med den vagn ni valt. Tänk inte på vad andra tycker och tänker. Ett tips är att du skriver en prioriteringslista med de viktigaste punkterna, till exempel designen, priset och funktionaliteten.

Provkör alltid vagnen

Det är viktigt att du provkör en barnvagn innan du köper den. Det är dock viktigt att du kommer ihåg att när barnvagnen är tom är den ofta väldigt lättkörd. Detsamma gäller om du provkör på butiksgolvet. Lägg gärna något med vikt i vagnen innan du provkör. Testa även bromsarna. Ifall båda föräldrarna kommer köra vagnen och de har olika längd är det rekommenderat att du väljer en vagn med ett handtag som går att justera.

Tillbehör

När det kommer till tillbehör för barnvagnar finns det även ett rätt stort utbud. Det finns åkpåsar, paraplyer, leksaker, dynor, vindskydd och mer. Även här är det bra om du skriver en lista över vilka tillbehör ni behöver och vilka som kan skippas.