Under det lilla barnets första år är det mycket som händer. Från att vara ett litet knyte i vaggan börjar det stå och gå och så småningom forma de första orden. På ettårsdagen har småttingarna redan börjat uppskatta saker som färger, musik och goda smaker.

Till födelsedagen kan det vara kul att göra en fin tårta som gör stunden extra minnesvärd. Du behöver inte baka tårtan från scratch, men däremot kan du skaffa härlig tårtdekoration som gör den till en fröjd för ögat – och smaklökarna. Här får du några tips på hur du kan dekorera din tårta till barnens första födelsedagar.

Välj ett färgtema

Tro det eller ej men små bebisar har mycket tidigt egna smaker vad gäller färger. Medan vuxna brukar tro att de är likgiltiga eller att de tycker om att vistas i rum i pastellfärger är det i själva verket starka och ljusa färger som är populärast. Om minstingen själv fick välja är det kulörer som rött, blått och lila, gärna i kombination, såväl som de färger som de små ögonen uppfattar bäst, som gult och grönt. När du ska dekorera tårtan bör du därför helst välja färgglada motiv som till exempel regnbågsfärgade godisknappar, färgglad kristyr och sockerdekorationer som små blåa tåg, gula dinosaurier och orangea kaniner. Dekorera bordet, eller till och med rummet, i samma färgskala så får du en kul omgivning att ta foton i – exempelvis ett grönt naturtema, ett rosa prinsessbord eller en havsblå miljö.

Ätbart är alltid att föredra

Det finns massor av fina tårtdekorationer som antingen är ätbara eller inte. När barnen är lite äldre spelar det inte så stor roll vilken typ du väljer, men för de yngsta är ätbart alltid att föredra. Det beror framförallt på att små barn gärna stoppar saker i munnen som ett sätt att utforska sina omgivningar. Precis som du alltid bör välja giftfria barnprodukter, som nappflaskor och kläder såväl som leksaker som är säkra för småttingar, är det bäst att välja ätbara dekorationer som inte går att sätta i halsen.

Servera snyggt

Om du ska anordna ett födelsedagskalas är det extra roligt att servera tårtan på ett fint serveringsfat som får den att verkligen synas. Ett tårtfat i klassiskt vitt eller en kul färg som mint eller spännande svart gör stor skillnad, och du kan även servera övriga godsaker på våningsbrickor som påminner om gammaldags konditorier och tebjudningar. Ett fint tårtpapper är både praktiskt och snyggt, och det finns även massor av roliga papperstallrikar, muggar och miljövänliga engångsartiklar i trä och och papper. Barn brukar älska sugrör och idag finns det kul produkter som inte skadar miljön! Fritt fram för partajet med andra ord.