När du får barn förändras hela din värld, och allt fokus skiftas från dig till att istället gälla ditt barn. Lyckligtvis är vi människor skapta så att vi ska klara exempelvis en längre period med betydligt mindre sömn, men det finns ändå mängder med faktorer som kommer att påverka dig under de kommande åren med små barn. Inte minst kommer det synas på din hud hur du mår, och därför blir det extra viktigt att du tar hand om den, mitt bland blöjbyten, barnleksaker, uppvak på nätterna och mycket, mycket mer.

 

Småbarnsåren påverkar oss alltid

Även om du har ett lugnt barn som inte tycks kräva så mycket, och som kanske till och med sover relativt bra på nätterna, så är det mycket under småbarnsåren som sätter sina spår hos er föräldrar, både fysiskt och mentalt. Bara det faktum att ni nu har en extra familjemedlem, som behöver rutiner och en trygg start i livet, gör att stressen ofta lurar runt hörnet. Ni behöver alla lära känna varandra, och hitta just rutiner som gör livet lättare både för föräldrar och för ert barn. En del stress kan också komma av det faktumet att rutinerna behöver ändras med både jämna och ojämna mellanrum när hen växer och utvecklas. Det är lätt att glömma bort sig själv och sina egna behov i allt det här, men efter en tid kan du mycket väl se dig i spegeln och knappt känna igen dig själv – huden har tappat lite lyster och mörkare ringar under ögonen börjar träda fram, bara för att nämna något. Då är det hög tid att göra små förändringar som prioriterar just dig och ditt mående, så att du kan bygga upp dig själv igen och stråla både av energi och med vacker hy.

Bygg upp dig själv igen

Det finns några nyckelfaktorer som kommer ge dig mer energi och balans, och första steget är hälsosam mat och tillräckligt med vatten. Det kommer stärka både din kropp och din hy, och lägger du till lite konditionsträning på gym eller hemma i vardagsrummet – varför inte använda bebisen som vikt – kommer du snart märka stora resultat. Lägg sedan till en härlig ansiktsrutin, till exempel med hudvård från Clarins, så hjälper du huden både inifrån och utifrån. När du börjar känna igen dig själv och får mer energi kommer du också orka mer som förälder, vilket kommer vara bra även för ditt barn. Som kronan på verket behöver du se till att få så bra sömn som möjligt, men som förälder kan det vara lättare sagt än gjort. Så gör vad du kan, vila när du kan, och med de stegen vi just nämnt kommer du ändå komma långt i att må bättre och orka mer.