Att få barn är härligt. Men det kan också kännas utmanande och lite läskigt. Det gäller särskilt när barnen blir lite större och börjar röra sig mer fritt. Då kommer de nämligen också börja utsätta sig för fler faror och risker. Att hålla koll på dem jämt är en omöjlig utmaning, vilket gör att det är klokt att barnsäkra de delar av huset som innebär flest möjliga problem. Du ska givetvis inte slå in allt. Men med ett par enkla åtgärder som inte behöver kosta särskilt mycket kan du minimera riskerna för allvarlig skada på ditt barn.

 

Vardagsrum

Den största faran i ett vardagsrum brukar vara relaterat till klättring på möbler. Små barn älskar att klättra upp i soffor och liknande, men ramlar lika gärna ner därifrån. Det viktigaste brukar därför vara att sätta hörnskydd på vardagsrumsbordet om det har vassa kanter. Själva fallet brukar inte vara så farligt och inte så hårt. Om du är på jakt efter en ny möbel och tittar på soffor som är bra för barn, köp gärna en mjuk och bred soffa. Det är härligt för barnet att ligga och mysa i och gör också att det kan krypa runt mer på kuddarna utan att trilla.

En annan risk som uppstår när barnet börjar resa sig på egen hand är att saker välter över barnet. Se till att skruva fast allt tungt som kan vara farligt (eller dyrt att ersätta). Beroende på hur dina fönsterbrädor ser ut kan du få acceptera att leva utan blommor ett tag.

Kök

Köket är ett av de farligaste rummen för barn och det kan generellt rekommenderas att inte låta ditt barn vara oövervakat här inne. Även om du har koll på ditt barn är det klokt att barnsäkra så mycket som möjligt. Städskåpet innehåller kemikalier, i lådor finns knivar och saxar, spisen kan man bränna sig på och så vidare.

Badrum

Den största faran i badrummet är fall ner på det hårda kaklade golvet. Det är en av de vanligaste orsakerna till allvarligare skador på barn så var alltid uppmärksam när du byter blöjor i badrummet. Du ska heller aldrig låta ditt barn bada oövervakat. Barn kan drunkna väldigt fort och väldigt tyst. Utöver drunkningsrisken finns det också risk att ett barn halkar och slår sig i badkaret. Ett halkskydd i botten på karet är en väldigt bra livförsäkring för barn som börjat resa sig upp för egen maskin.