Är det dags att förbereda inför bebisens ankomst eller vill du bara uppdatera det befintliga barnrummet med ny färg och inredning? Det finns en hel del att ha i åtanke när du ska inreda ett rum till små barn. Med tanke på att barnen snabbt växer kan de dessutom snabbt tröttna på det du nyligen inrett.

 

Här får du smarta tips som hjälper dig att inreda barnrummet på ett tidlöst, men fortfarande väldigt mysigt sätt. Enkla knep som på olika sätt bidrar till en lyckad inredning som även dina barn kommer älska, oavsett du har en ettåring, treåring eller sexåring.

Rätt väggfärg – välj smart

Basen är A och O när det gäller inredning i det stora hela och här kommer väggfärgen spela en betydande roll. Det vill säga, den färg du väljer att ge rummets omgivande väggar. Först och främst är det viktigt att alltid välja väggfärg av hög kvalitet eftersom det garanterar lång hållbarhet och du kommer dessutom lättare att kunna applicera väggfärgen i rummet.

Jordnära färger

En neutral ton är alltid att föredra när det gäller barnrum, inte minst om det även är tänkt att barnet ska sova här. Dova och jordnära färger är ett bra tips som dessutom fungerar under flera år. Välj exempelvis en väggfärg i beige ton eftersom det gör det enkelt att göra om i övrig inredning när barnet blir större. Den neutrala färgen skapar dessutom en lugn och behaglig miljö vilket är viktigt för små barn.

Väggar med kontrast

Vill du skapa lite mer liv åt barnrummet kan du använda olika nyanser av samma färg för att måla olika väggar. Du utgår alltså från samma färgpalett när du väljer väggfärg, men olika varianter som passar fint ihop. Beige i ljusare och mörk ton samt sandnyans är ett tips att kika närmare på.

Utbytbar inredning

Använd dig av lampor och tavlor för att ge ännu mer känsla i rummet. Den här typen av inredning är dessutom enkel att uppgradera med åren. Söta bebistavlor gör det extra gulligt i bebisens rum medan du kan rama in bilder på kända figurer såsom Bamse, Nalle Puh eller Lilla My åt treåringen.

Lek och trivsel

Har du tillräckligt med plats i barnrummet kan det vara bra att separera olika sektioner. Försök att placera leksaker i en hörna för att barnen inte ska bli för distraherade när det är dags för exempelvis vila.

De lite äldre barnen som har börjat förskolan kan dessutom behöva varierad belysning. Här är knepet att inreda med taklampa och även mindre spotlights. En mysig läshörna med spotlights brukar alltid vara uppskattat bland mindre barn!